בדיקת C.T - טומוגרפיה ממוחשבת

על הבדיקה

מכשיר ה- C.T. הוא מכשיר הדמיה שמשלב קרני רנטגן עם טכנולוגיה ממוחשבת שמייצרת תמונות של אברי הגוף הפנימיים. קרני הרנטגן נשלחות אל רקמות הגוף ומוחזרות, כשחיישנים מעבדים את החזרת הקרינה לכדי תמונה שמאפשרת לראות בפירוט את האברים הפנימיים, הרקמות, כלי הדם והעצמות. לעיתים נעשה שימוש בחומר ניגוד כדי לקבל תמונה מדויקת של האיבר המצולם. מטופלים הסובלים מאסתמה או מרגישות ליוד יקבלו תרופות נוגדות אלרגיה לפני הבדיקה, כדי למנוע תגובה אלרגית לחומר הניגוד.
הדמיית CT

הכנה לבדיקה

הנבדק יקבל הנחיות מיוחדות טרום הבדיקה. ייתכן והמטופל יתבקש להיות בצום לפני הבדיקה, במיוחד אם יש כוונה להשתמש בחומר ניגוד. כמו כן, הכניסה לחדר הבדיקה היא ללא תכשיטים. הנבדק מתבקש לעיתים ללבוש חלוק או בגד מיוחד.

מהלך הבדיקה

זמן השהייה במכונה הוא בין 5 ל-10 דקות ומהלך הבדיקה כולה נע בין 30 דקות ל-3 שעות, בהתאם לסוג הבדיקה. המטופל יתבקש לשכב על מיטת הבדיקה ולהישאר ללא תזוזה. לעיתים מקבעים את האיבר הנבדק באמצעות אביזרים. במהלך הבדיקה המיטה תוכנס לתוך מכשיר טבעתי שמצלם את הנבדק מכמה זוויות. הבדיקה אינה פולשנית ואינה כואבת.
מכשירים חדישים משמיעים לרוב רעשים קלים בלבד.

חשיפה לקרינה

במהלך בדיקת C.T. קיימת חשיפה לקרינה מייננת שגדולה מהקרינה בעת צילום רנטגן. ישנה השערה שהחשיפה לקרינה עלולה להגדיל במעט את הסיכון לחלות בעתיד בסרטן. הנזק שעלול להיווצר הוא מצטבר, ולכן משמעותי יותר כשהמטופל נבדק מגיל צעיר ובאופן קבוע. עם זאת, האמונה הרווחת בקרב אנשי הרפואה והמדע, היא שהתועלת עולה על הסיכון, במידה וקיים בבדיקה צורך אמיתי.
רופא סוקר תמונות הדמייה של סיטי

מכשירי CT בקרינה מופחתת

מכשירי ה-CT השונים נמצאים ברחבי הארץ, ביחידות בבתי החולים וגם במכונים פרטיים. מכשירי ה-CT חוללו מהפכה בתחום האבחון הרפואי והטיפול, חסכו וחוסכים ניתוחים רבים. בעוד שיש בארץ יותר מכשירים והבדיקה זולה יותר מבדיקת ה-MRI, קיימת לעיתים דילמה סביב הבחירה בבדיקה זו בשל החשיפה לקרינה מייננת.
יצרני המכשיר בעולם מתמודדים עם האתגר הכרוך ביצירת מכשירים עם קרינה מופחתת מה שמוביל לשיפור תמידי בטכנולוגיה של המכשיר. בארץ ישנם מכשירי CT מהמתקדמים בעולם, ביניהם מכשירי CT מהירים, שסורקים איברים במהירות גבוהה מאוד ובקרינה נמוכה. הסורקים המהירים עוזרים להתמודד עם חולים שנחשבים מורכבים מסיבות שונות, דוגמת תינוקות.
חשוב לדעת כי מכשירים בקרינה נמוכה לא מתאימים בהכרח לכל בדיקה.
באתרי בתי החולים ניתן לרוב לדעת מה סוג המכשיר שקיים ביחידה.

הבדיקה דרך הרפואה הציבורית

הבדיקה כלולה בסל הבריאות ללא הגבלה על מספר הבדיקות. נדרשת הפניה לבדיקה ולחלק מהבדיקות, נדרש אישור מטעם הקופה. לרוב אין בעיה באישור הבדיקה וקבלתה דרך המערכת הציבורית.
לעיתים הבדיקה תוצע למטופל במקום בדיקת MRI. יש הטוענים כי הבחירה ב-CT נובעת משיקולי עלות – הבדיקה זולה באופן משמעותי, וזמינות – יש יותר מכשירי CT בארץ. אך התמונה מורכבת מכך וחשוב לציין יש מקרים בהם אין בעיה לקיום הבדיקה ואף יתרון ממשי, למשל באונקולוגיה של בטן, חזה ואגן.

המתנה לבדיקה

במערכת הציבורית ההמתנה לוקחת בין כמה ימים למספר חודשים, תלוי בבדיקה. במערכת הפרטית בדיקה יכולה להתבצע בתוך כמה שעות עד למספר ימים.

CT דרך חברות הביטוח

בחברות הביטוח הגורמים לבחינת הזכאות לבדיקה אינם רפואיים ושונים משל קופות החולים. שיקולים שיכולים למנוע את אישור הבדיקה בקופות אינם קיימים בחברות הביטוח ולכן הפעלת הביטוח הפרטי במקרים שכאלה, יכולה לסייע במימון הבדיקה דרך הרפואה הפרטית.
על המטופל לבדוק מה הן הזכויות שקיימות בפוליסת הביטוח שברשותו ולפעול לפי ההליך הבירוקרטי הנדרש בהפעלת הביטוח.

CT דרך הרפואה הפרטית

הרפואה הפרטית כוללת רופאים שמבצעים את הבדיקה באופן פרטי, מכונים פרטיים וחברות שמסייעות בקבלת הבדיקה בשעות בהן הרפואה הציבורית אינה משתמשת במכשירים.
הרפואה הפרטית מציעה תורים שנקבעים בתוך כמה שעות, אך עלות הבדיקה יקרה יותר, בעוד שברפואה הציבורית, עלות הבדיקה כלולה בביטוח הבריאות, אך ההמתנה ארוכה.

פענוח בדיקת CT

זמן ממוצע לפענוח בדיקה הוא כשבועיים. ישנם מקרים בהם פענוח הבדיקה מתארך בשל עומס. הרפואה הפרטית מציעה פענוח בתוך יום עד שלושה ימים.
גם במקרה של פענוח הבדיקה, הרפואה הציבורית מציעה את הפענוח כחלק מביטוח הבריאות אך זמן ההמתנה ארוך יותר, בעוד שברפואה הפרטית זמן קבלת הפענוח קצר יותר אך העלות יקרה.

בדיקת CT
דילוג לתוכן