בדיקת .M.R.I - סורק תהודה מגנטית

על הבדיקה

MRI הוא מכשיר לסריקת רקמות ואיברי גוף פנימיים הפועל על גלים אלקטרומגנטיים וגלי רדיו. הבדיקה מאפשרת לרופא להבין מה מצב האיבר הנבדק דרך תמונות שמתקבלות מהסריקה. הבדיקה מסייעת באבחון מחלות ופגיעות בעמוד השדרה, במח, בכלי הדם, מחלות באיברי הבטן, מפרקים, שדיים ובדיקת מצב העובר.
הבדיקה אינה מסוכנת מאחר ולא נעשה בה שימוש בקרינה מייננת (קרני רנטגן) והיא מתאימה לכל המטופלים, כולל לנשים בהריון, למעט מטופלים בעלי קוצב לב ושתלי מתכת או רסיסים מתכתיים.

הכנה לבדיקה

הנבדק יקבל הנחיות טרום הבדיקה בהתאם למקום בו הבדיקה מתבצעת. ייתכן והמטופל יתבקש להיות בצום לפני הבדיקה, במיוחד אם יש כוונה להשתמש בחומר ניגוד. כמו כן, הכניסה לחדר הבדיקה היא ללא תכשיטים וחומרי מתכת. הנבדק מתבקש לעיתים ללבוש חלוק או בגד מיוחד.
mri, magnetic, x ray

מהלך הבדיקה

הבדיקה אינה פולשנית ואורכת בין חצי שעה לשעה, ובמהלכה הנבדק נשכב על מיטה שנעה אל תוך גליל ארוך וצר הממוקם במרכזו של המגנט. המטופל מתבקש לשכב ללא תזוזה, כיוון שתנועה עלולה לפגוע ברמת האבחון ובטיב הבדיקה. בחלק מהמקרים הבדיקה תכלול הזרקת חומר לתוך הווריד (גדוליניום) וזאת כדי לשפר את איכות הבדיקה. במהלך הבדיקה נשמע מהמכשיר רעש חזק יחסית (של נקישות מתכתיות), ומשום כך הנבדקים מאזינים למוזיקה באמצעות אוזניות או נעזרים באטמי אוזניים. ישנה אפשרות להשתמש באמצעי הרגעה או טשטוש למי שחש קושי או אי נוחות בזמן השהות בחלל סגור.

חשיפה לקרינה

במהלך בדיקת C.T. קיימת חשיפה לקרינה מייננת שגדולה מהקרינה בעת צילום רנטגן. ישנה השערה שהחשיפה לקרינה עלולה להגדיל במעט את הסיכון לחלות בעתיד בסרטן. הנזק שעלול להיווצר הוא מצטבר, ולכן משמעותי יותר כשהמטופל נבדק מגיל צעיר ובאופן קבוע. עם זאת, האמונה הרווחת בקרב אנשי הרפואה והמדע, היא שהתועלת עולה על הסיכון, במידה וקיים בבדיקה צורך אמיתי.
mri, magnetic resonance imaging, diagnostics

סוגי המכשירים

קיימים בעולם מכשירי MRI סגורים ופתוחים. כל המכשירים בישראל הם סגורים, מאחר ועוצמתו המגנטית של מכשיר ה- MRI הסגור גבוהה, בעוד שעוצמתו של המכשיר הפתוח נחשבת לבינונית. ההבדלים בעוצמה המגנטית בין המכשיר הסגור למכשיר הפתוח, יכולים לבוא לידי ביטוי ברמה שונה של הדמיה בבדיקות הנערכות בהם.בדיקת MRI הנערכת במכשיר סגור, עלולה להגביל מטופלים הסובלים מהשמנת יתר, ומשום כך אינם יכולים להיכנס למכשיר ומטופלים הסובלים מקלסטרופוביה ומתקשים לשהות בחלל הסגור. כדי למצוא פתרונות ולאפשר גם למטופלים אלה להיבדק במכשירים עם עוצמה מגנטית גבוהה, ישנם מכשירים עם מפתח גליל רחב שקל יותר להיכנס לתוכם והם יכולים לשאת מספר רב יותר של קילוגרמים. כדי להתמודד עם חשש ממקומות סגורים ובמידה ונדרש, הבדיקה תתבצע כשהמטופל תחת הרדמה.

מכשירי MRI נייחים וניידים

בדיקות MRI מתבצעות בבתי חולים ובמכונים שנמצאים ברחבי הארץ. ישנם מכשירים נייחים בבתי חולים ובמכונים שונים, ומכשירים ניידים שמועברים ממקום למקום במשאית או בקרוון.

זכאות לבדיקת MRI

הבדיקה כלולה בסל הבריאות ללא הגבלה על מספר הבדיקות. נדרשת הפניה לבדיקה והיא כפופה לשיקול דעתו של הרופא המטפל. לאחר קבלת ההפניה, על הקופה לאשר את הבדיקה ולעיתים גם להנפיק למטופל טופס 17, טופס התחייבות מצד קופת החולים לתשלום עבור טיפול או שירות רפואי הכלול בסל הבריאות אך מתקיים במקום שאינו שייך לקופה, כגון מכון או בית חולים. קופות החולים רשאיות להציע למטופל, במסגרת שיקול דעת רפואי, חלופות המצויות בסל הבריאות, כגון בדיקות CT או רנטגן, שהן זולות וזמינות מבדיקות ה-MRI.

מה עושים במקרה וקיבלתם סירוב מקופת החולים?

ייתכנו מקרים בהם הקופה תסרב לתת לכם את הבדיקה. במקרים כאלה יהיה נכון להצטייד במכתב מפורט מהרופא המטפל בו יפורט מצבכם הרפואי, יצוין במידה ובוצעו בעבר בדיקות הדמיה אחרות ומה הסיבה להמלצה לבדיקת ה-MRI והאם, לדעת הרופא המטפל, הבדיקה תוכל לגלות ממצאים שלא ניתן לעלות עליהם בבדיקות הדמיה אחרות, והאם יש חלופות טיפוליות. מומלץ לשלוח את המכתב אל הקופה לבדיקת זכאות חוזרת.
לידיעתכם: לפי חוק הבריאות הממלכתי אסורה אפליה בין מבוטחים. במידה וידוע לכם על מטופל במצבכם לו אושרה הבדיקה, אתם רשאים לדרוש את הבדיקה מהטעם של איסור אפליה.

המתנה לבדיקה

במערכת הציבורית ההמתנה לבדיקה היא בין מספר שבועות לכמה חודשים, כאשר ההמתנה לבדיקה בפריפריה ארוכה לרוב מזו שבמרכז, עקב מיעוט יחסי במכשירים. במערכת הפרטית ניתן לבצע בדיקת MRI פרטי בתוך 12-24 שעות בלבד.

MRI דרך חברות הביטוח

בחברות הביטוח הגורמים לבחינת הזכאות לבדיקה אינם רפואיים ושונים משל קופות החולים. שיקולים שיכולים למנוע את אישור הבדיקה בקופות כגון: גיל המטופל, מחלות רקע או בקשה לבדיקה חוזרת, אינם קיימים בחברות הביטוח. הפעלת הביטוח הפרטי במקרים שכאלה יכולה לסייע במימון הבדיקה דרך הרפואה הפרטית. על המטופל לבדוק מה הן הזכויות שקיימות בפוליסת הביטוח שברשותו ולפעול לפי ההליך הבירוקרטי הנדרש בהפעלת הביטוח.
בדיקת mri

MRI דרך הרפואה הפרטית

הרפואה הפרטית כוללת רופאים שמבצעים את הבדיקה באופן פרטי, מכונים פרטיים וחברות שמסייעות בקבלת הבדיקה בשעות בהן הרפואה הציבורית אינה משתמשת במכשירים. הרפואה הפרטית מציעה תורים שנקבעים בתוך כמה שעות, אך עלות הבדיקה יקרה יותר, בעוד שברפואה הציבורית, עלות הבדיקה כלולה בביטוח הבריאות, אך ההמתנה ארוכה ועלולים להיערם קשיים בקבלת הבדיקה.

פענוח בדיקת MRI

ברוב מכוני הדימות מצוין כי פענוח הבדיקה ייקח עד ל-10 ימי עבודה. זמן ממוצע לפענוח בדיקה הוא כשבועיים. ישנם מקרים בהם פענוח הבדיקה מתארך בשל עומס. הרפואה הפרטית מציעה פענוח בתוך יום עד שלושה ימים. גם במקרה של פענוח הבדיקה, הרפואה הציבורית מציעה את הפענוח כחלק מביטוח הבריאות אך זמן ההמתנה ארוך יותר, בעוד שברפואה הפרטית זמן קבלת הפענוח קצר יותר אך העלות יקרה.

קבעו בדיקת MRI פרטי

דילוג לתוכן